Lustrum hospice versiering met PalliaLiefje slingers

Versiering hospice door basisschoolleerlingen, met dank aan PalliaLiefje

Dit najaar vierde het Hospice Marianahof in Etten-Leur alweer haar vijfjarig bestaan. Een week lang werden er verschillende evenementen georganiseerd.

Op de lagere school “’t Carillon” ben ik in drie kleuterklassen het boek “Derk Das blijft altijd bij ons” gaan voorlezen. Het is een verhaal over Derk Das die op een goede dag het lange pad afgaat omdat hij oud is. Zijn vrienden blijven verdrietig achter ook al heeft Derk in een brief laten weten dat ze niet verdrietig moesten zijn. Vriend Vos bracht de vrienden na enige tijd samen en samen spraken ze toen over Derk. Omdat ze het verdriet deelden en er samen over spraken, voelden de vrienden zich beter.

In de laatste kleuterklas stak, na dat het verhaal, een klein meisje haar vingertje op en toen ik haar het woord gaf vertelde ze: ”Mijn mama is heel ziek,“ maar ging ze verder: “wij zorgen goed voor haar”.

“Wat verdrietig” zei ik, met een steek in mijn hart, “maar heel fijn dat jullie zo goed voor haar zorgen”. Er was even een stilte in de klas.

Een jongetje stak zijn vinger op en toen hij het woord kreeg vertelde hij dat vanmiddag zijn moeder hem op kwam halen voor een tandartsbezoekje. Waarop de rest van de klas deelden dat ze ook naar de tandarts moesten en het een rumoerige boel werd.

Het is niet gemakkelijk om het over verdrietige zaken te hebben. In alle klassen heb ik vervolgens tekenpapier uitgedeeld. Dit was speciaal gedrukt en gesponsord door de stichting PalliaLiefje. Het was stevig papier met daarop één of twee afbeeldingen van het PalliaLiefje.

De juffen en meesters van alle klassen zijn hier druk mee aan de slag gegaan. Na een week heb ik de tekeningen opgehaald, in totaal 400 stuks. In de gang van het hospice zijn ze dezelfde dag nog aan het plafond opgehangen. Dit was een vrolijk gezicht.

Onze cliënten waren blij verrast met deze prachtige kleurige slingers van “bloemen”. Op 14 oktober, de dag van de palliatieve zorg, hield het hospice een open dag. Dankzij de kinderen van het Carillon en de stichting PalliaLiefje was de gang van het hospice toen feestelijk versierd en konden alle bezoekers van de open dag hier ook van genieten .

Langs deze weg wil ik de stichting “PalliaLiefje” bedanken dat zij dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Bedankt! Monique van Riel, Palliatieve zorg verpleegkundige Hospice Marianahof.