Column vanuit het bestuur: Taalgebruik in de palliatieve zorg

‘Weg met dat militaristische taalgebruik in de palliatieve zorg!’

In een interessante en rake TedTalk citeert Mark Taubert, arts palliatieve zorg, een aantal van zijn patiënten. ‘Weg met dat militaristische taalgebruik’ is één van de quotes die hij de afgelopen jaren optekende uit zijn gesprekken met patiënten in het hospice. Een hartenkreet die wij als PalliaLiefje maar al te goed begrijpen en onderschrijven. Mark Taubert vertelt dat deze betreffende patiënt kanker had, en dat de patiënt zich stoorde aan het taalgebruik. Vaak wordt er in termen van ‘vechten’, ‘strijd tegen de kankercellen’ en over het ‘dapper doorstaan van de therapie’ gesproken. Strijdlustige en in haar ogen zelfs militaristische taal. Want toen deze patiënt hoorde dat de kankercellen zich door haar hele lichaam hadden verspreid, vroeg zij zich af: ‘Heb ik dan een ‘strijd’ verloren, ben ik niet dapper genoeg geweest, of anders gezegd: ben ik dan een loser?’. Zij wilde herinnerd worden als een winnaar…

Een andere uitspraak heeft te maken met het belang van het gesprek met je familie, je gezin, je geliefden. Tijdens zijn voordracht gaat Mark Taubert een gedachtenexperiment aan met zijn publiek en vraagt hen de ogen te sluiten en zich voor te stellen hoe het levenseinde er uit ziet. Hij stelt daarbij vragen als ‘waar wil je sterven’, ‘welke behandelingen wil je wel en welke niet’, ‘wat vind je acceptabel?’. Het is zo belangrijk om daar tijdig over te praten, voordat er een moment aanbreekt dat het niet meer kan. Hoe moeilijk ook.

Vanuit PalliaLiefje snappen we dat dit lastig is en proberen we te helpen om dit gesprek op gang te brengen. Bijvoorbeeld met een overzichtelijke en informatieve website (www.pallialiefje.nl), maar ook met onze sieraden. Een armbandje of halsketting als breekijzer om het gesprek aan te knopen. Praat over zorgwensen en laat het zien, draag het PalliaLiefje. Want: ‘samen dragen geeft kracht’.

Bron: http://www.youtube.com/watch?v=nZc5EP39dEU ‘Why Language Matters When You Know You’re Dying’ door Mark Taubert